pengenalan
Makanan Tradisional Pelbagai Kaum di Malaysia
Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan budaya. Malaysia kaya dengan pelbagai jenis makanan yang sungguh enak. Makanan merupakan salah satu perkara yang dapat menyatukan rakyat Malaysia menjadi 1Malaysia.
Masakan India dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran lain ditumbuh di India dan juga untuk amalan tersebar vegetarianisme di sepanjang banyak bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan India dicirikan oleh suatu campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai suatu akibat, ia berlainan dari rantau ke rantau, mencerminkan demografi berlainandari subbenua India yang secara etnik berpelbagai.
Kepercayaan agama dan budaya India telah memainkan suatu peranan berpengaruh dalam evolusi masakannya.Meskipun, masakan di sepanjang India juga timbul oleh kerana interaksi kebudayaan skala besar subbenua dengan Parsi yang berjiran, Greece kuno, Mongol dan Asia Barat, membuatnya suatu pemaduan unik dari pelbagai masakan di sepanjang Asia.Perdagangan rempah di antara India dan Eropah sering dipetik sebagai suatu mangkin untuk Zaman Penjelajahan Eropah. zaman penjajah memperkenalkan gaya masakan Eropah ke India menambahkan pada kelenturan dan kepelbagaian masakan India.Masakan India telah mempunyai suatu pengaruh luar biasa pada masakan di sepanjang dunia, khususnya dari Asia Tenggara.
jenis-jenis produk: Murukku,jalebi,gulabjamu,nasi daun pisang dan idli sambar
No comments:
Post a Comment