Murukku adalah makanan tradisional kaum
India Malaysia yang resepinya berasal dari India Selatan terutamanya dari Tamil
Nadu. Muruku telah mengambil tempat di hati semua masyarakat berbilang bangsa
di negara ini. Murukku adalah makanan ringan yang sedap, rangup dan senang
dibuat dan murah kosnya. Murukku diperbuat dari Tepung Kacang Tosai atau
Urad dhal dan Tepung beras dan perasanya bergantung kepada penggemar seperti
yang asli atau pun yang pedas menggunakan serbuk cili. Murukku yang biasanya
berbentuk bulatan atau pun yang halus. Murukku dibuat menggunakan acuan khas
seperti cara menekan tepung yang telah uli atau pun cara pemutaran.
JALEBI
Jalebi merupakan salah
satu kudapan yang berasal dari India. Rasanya yang manis membuat kudapan yang
satu ini disukai oleh banyak.
NASI DAUN PISANG
Bagi
kami, makan di atas nasi daun pisang ini memang terasa lagi kesegaran makan
nasi. Tindak balas nasi yang panas dan juga bau daun pisang memang
mengasyikkan. Tapi kena cari mamak atau restoran yang betul-betul sedaplah jika
mahu makan sehingga puas, lepas itu mahu drive balik suruh orang lain bawa sebab mata
sudah mengantuk.
IDLI DAN SAMBAR
Kue beraroma khas
India Selatan ini dibuat dengan cara mengukus adonan yang terbuat dari
fermentasi kacang hitam dan nasi. Idly juga disajikan dengan "sambar"
yang merupakan sayuran rebus dengan rasa pedas. Makanan ini bisa ditemui di
hampir semua restoran di India selatan. Tak hanya bergizi tinggi, Idli dan Sambar
juga memiliki rasa yang enak. Bahkan World Health Organization menyatakan
masakan ini sebagai salah satu makanan yang paling bergizi dan cocok untuk
disajikan sebagai bekal. Kandungan gizi yang tinggi dari makanan ini berasal
dari bahan-bahan kaya protein yang difermentasi dan dikukus. Selain itu,
masakan ini juga memiliki kandungan lemak yang sangat rendah.
Gulab jamun merupakan salah satu makanan penutup khas India.
Bisa ditemui saat perayaan hari besar seperti Idul Fitri dan Diwali atau sebagai
sajian di pesta pernikahan. Hidangan manis yang berbentuk seperti bola-bola
lengket berwarna jingga ini terbuat dari susu yang dimasak hingga mengering
kemudian dibalut dengan sirup gula. Makanan ini sangat disukai anak-anak India.
Rasanya yang seperti permen membuat mereka gemar memakannya sebagai cemilan.
No comments:
Post a Comment